Oorsprong

Vanaf de dag dat Anton van de Ven uit Liempde een kerststalletjestocht in Limburg aflegde, had hij een droom. Een zee van kerststallen in zijn eigen Brabantse dorp Liempde. En die droom kwam uit. Tijdens de donkere dagen voor kerst brengen tientallen stalletjes, groot en klein, onvervalste kerstsfeer in het dorp.

Meer dan vijftig zijn het er. En dat had Anton dan weer niet durven dromen.

“Ik hoopte op twintig stalletjes. Ik heb allerlei mensen benaderd, inwoners en middenstanders. Eerst liep het niet zo storm met aanmeldingen. Maar later ging het hard. Ik ben er blij mee!”

Dit kwam voort uit een oproep aan alle inwoners van Liempde om een kerststal te plaatsen.
Anton van de Ven riep alle inwoners van Liempde in 2012 op om die kerst een kerststalletje te plaatsen. Vervolgens wilde hij alle kerststallen opnemen in een wandelroutekaart, die gedurende de hele maand december op meerdere plaatsen in Liempde gratis verkrijgbaar zal zijn.

Voor Anton is de periode rondom Kerst de gezelligste tijd van het jaar. Het samenzijn met familie en vrienden, lekker met z’n allen samen eten, en niet te vergeten die bijzondere ambiance; vaak het gevolg van alle sfeerverlichting en kerstversieringen binnen en buiten. Anton geniet er doorgaans met volle teugen van. In december 2010 bezocht hij samen met zijn echtgenote het Limburgse dorpje Epen. “Er lag die dag sneeuw en overal in het dorp stonden prachtige kerststalletjes, in alle soorten en maten. Ook was er een route uitgezet, die je langs alle afzonderlijke kerststalletjes voerde. Ik vond dat zo’n leuk idee, dat ik daar ter plekke heb besloten om een dergelijk initiatief ook in Liempde tot uitvoering te brengen”, vertelt Anton.

Uiteindelijk is er ruim een jaar overheen gegaan, maar dit jaar moet het er dan toch echt van komen: de eerste kerststallenroute in de geschiedenis van Liempde. “Mits er natuurlijk voldoende animo voor is vanuit de Liempdse samenleving”, benadrukt Anton: “Natuurlijk worden de bestaande kerststallen in de route opgenomen, en zelf zorg ik ook voor een mooie kerststal in de voortuin. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Ik hoop op minimaal zo’n twintig deelnemende kerststallen. Dat zou een mooi begin zijn. Overigens kunnen niet alleen particulieren aansluiten, ook bedrijven, scholen en andere verenigingen zijn van harte welkom. Van de scouting, KPJ, tot buurtverenigingen aan toe.”

Liemt in Licht
De kerststallenroute sluit volgens Van de Ven ook perfect aan op een ander lokaal initiatief: ‘Liemt in Licht’, waarbij gedurende de hele maand december nagenoeg het complete dorpscentrum feestelijk is verlicht. “Beide streven hetzelfde doel na”, benadrukt hij: “Ze zijn bedoeld om Liempde nog gezelliger te maken en tegelijkertijd de contacten tussen bewoners onderling te vergroten. Wij hopen dan ook op een grote participatie. Want ook dit initiatief kan alleen slagen als we er met ’n allen de schouders onder zetten.”